ok dzieki jak znajde przyczyne dam znac, o ile znajde
Octavia 1,6 FSI - głośny rozruch silnika (problem )
Zwiń
X
-
Octavia 1,6 FSI - głośny rozruch silnika (problem )
Samochód ma 45 tyś przebiegu. Od jakiegoś czasu pojawia się głośne terkotanie (grzechotanie) przy rozruchu silnika(zarówno zimnego jak i ciepłego), które zanika po dosłownie kilku sekundach pracy(3-5 sek.). Po ponownym, natychmiastowym uruchomieniu silnika problem nie istnieje. Pojawia się ponownie przy próbie uruchomienia po ok. 10 - 15 minutach. Wygląda to na chwilowy brak oleju w układzie chyba rozrządu. Czy miał ktoś podobny Problem??
Proszę o poradę.
-
-
Wyglada jakby kolo rozrusznika nie wracalo do swojego normalnego polozenia w sposob szybki i sprawny ;-). Jest to charakterystyczny zgrzyt wiec b. latwo to zdiagnozowac.Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
W mojej bylej 1.6FSI tez cos grzechotalo przy ruszaniu z jedynki pod duzym obciazeniem np. z wlaczona klima.
ASO cos mowilo o dlugim lancuchu rozrzadu,ze moze to to...bla bla :evil: .
Moze u Ciebie to tez lancuch :idea:
pozdrawiamTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekW mojej bylej 1.6FSI tez cos grzechotalo przy ruszaniu z jedynki pod duzym obciazeniem np. z wlaczona klima.
ASO cos mowilo o dlugim lancuchu rozrzadu,ze moze to to...bla bla :evil: .
Moze u Ciebie to tez lancuch :idea:
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Witam,
a na jakim oleju jeździsz? Ja jeździłem na Castrolu longlife3 5W30 i problem zaczął sie pojawiać po ok. 18- 20 tyś przebiegu. Olej nominalnie, przy normalnej lajtowej jeździe, powinien wytrzymać min. 30 tyś. km (w/g zaleceń producenta i wskazań komputera). Wczoraj wymieniłem olej na Mobila S 5W40 ( zalecane wymiany po 15 tyś. km przebiegu ) i wydaje mi się, że jest znacznie lepiej, może nawet dobrze ( zbyt krótki czas żeby definitywnie stwierdzić). Coś tam jeszcze słyszę, ale odpukać, z takim terkotaniem jestem już w stanie się pogodzić. Może to właśnie olej nie wytrzymuje przebiegów i zamienia się w wodę, a dalej woda w wino ???!!!
Komentarz
-
-
szkoda,
1.6 MPI 102 KM -pasek
1.6 FSI 115 KM -lancuch
1.8 TSI 160 KM -lancuch
2.0 TFSI 200KM -pasek i lancuch
2.0 FSI 150 KM -pasek i lancuch
ps. tak przy okazjiTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
to terkotanie pojawia się od roku w 3 letniej karierze mojej Okty. Bardziej mnie to dziwi niż denerwuje czy niepokoi, ale zdecydowanie to nie jest normalne i coś jest nie tak. Tylko co?
Nie znam dobrego warsztatu. Na klientów mówiących, że coś słyszą ale nie zawsze, zawsze patrzą jak na idiotów. Nie spodziewałbym się sukcesu. Jesteśmy skazani na ten, jak się wydaje nieszkodliwy terkot, chyba że coś sie niedługo rozwali, to wtedy poznamy przyczynę.
Komentarz
-
Komentarz